Živák Lázeňský - Petra Šany Šanclová, skupina Přístav


13.12.2019 | 19:00 | Kulturní sál lázní

Živák lázeňskýPořad pro milovníky folkové, trempské, country a příbuzné muziky se postupem času stal výběrovým předkolem letního Country festivalu „Pod Hůrou“.

 

 


Na podzim loňského roku vstoupil pořad do svého jedenáctého ročníku. V Bělohradě dobře známý Mirek Ošanec uvede v sále lázní jeho šedesáté sedmé pokračování, do kterého pozval dalšho skvělého interprety - Petru Šany Šanclovou a skupinu Přístav.

Vstupné 50 Kč

 

Petra Šany Šanclová

Česká písničkářka, zpěvačka a multiinstrumentalistka.

Petra "Šany" Šanclová již delší dobu žije na jihu Moravy. V minulosti Šany spolupracovala se spoustou známých osobností naší folkové scény. (Lubomír Javůrek - Bokomara, kapela Vlasty Redla, která se jmenovala Každý den jinak, Slávek Janoušek, Jaroslav Samson Lenk, a mnoho dalších.) V roce 2006 vytvořila Šany první vlastní desku "Ze země vah", na níž uplatnila své skladatelské a textařské schopnosti. Postupem času se rozhodla vydat na sólovou koncertní cestu. Dnes ji můžete spatřit nejen na jejích sólových projektech, ale i jako hosta skupiny Bokomara, Nadi Urbánkové a Pavlíny Jíšové.

 

Přístav

Přístav, kapela z Brna Příští rok je tomu 20 let, kdy se muzikantsky potkali kamarádi z dětství - Víťa Buriánek (sólová kytara), Aleš Hrbek (doprovodná kytara), Petra Švihálková (dnes Guthová, zpěv) a Petr Guth ml. (basová kytara). Následně k nim nastoupila pěvecká posila - Aleš Macků. Tohle byla sestava, se kterou se Přístav zapsal na folkovou hudební scénu a s níž získal opakovaně několik ocenění Porty, Trampské Porty a Porty na Slovensku.

Provázanost na brněnskou trampskou muziku v sobě Přístav hrdě přiznává - Víťa je vnukem zakladatele trampské kapely Vavasatch - Emanuela Pospíšila. Zároveň je členem legendární trampské osady Monsun, ze které kdysi vzešla i stejnojmenná kapela. Právě Víťa Buriánek a Aleš Macků byli jejími původními členy.

Kapela Přístav vydala první CD s názvem Prašná cesta v roce 2001.
Sestava kapely se změnila odchodem zpěvačky na mateřskou a odchodem basisty. Do kapely tak nastoupila Martina Strnadová (dnes Hrbková) a kontrabasista Aleš Marša, kterého po pár letech vystřídal Pavel Palán.

V roce 2008 kapela natočila CD Papírový drak. Na několik let se sestava zúžila na pánské kvarteto, opět odchodem zpěvačky na mateřskou. Společně s návratem Martiny přišel do kapely basista Kamil Mazálek, který hrál (a stále hraje) s další brněnskou trampskou hvězdou - T. E. Bandem. Ve stejné době přichází nová instrumentální posila - jazzová klavíristka Jitka Buriánková (Vítkova švagrová), která do kapely vnáší nové harmonie.

A tak začínají vznikat PřiHrátky neboli Přístavácké hrátky.

Nové CD je tentokrát ryze autorské. Převážnou většinu textů píše Aleš Hrbek, o hudbu se dělí Víťa Buriánek, Aleš Hrbek a Jitka Buriánková. Na albu se snoubí moderní trampská a folková muzika s jazzovými prvky. To vše nazpíváno rozmanitým vokálem, který je pro Přístav tolik typický.

Příprava písní na PřiHrátkách trvala celkem 3 roky. Přičemž samotné natáčení probíhalo od února letošního roku do června. Mezitím vznikl projekt PřiHrátky na Startovači.cz, kde Přístav získal podporu mnoha lidí, kteří díky přednostnímu zakoupení odměn přispěli na vydání CD. Přistavácké Hrátky spatřily světla pódiových reflektorů a útroby přehrávačů v srpnu 2017.
Stávající sestava kapely:

  • Aleš Hrbek - doprovodná kytara, zpěv,
  • Vít Buriánek - sólová kytara, zpěv,
  • Aleš Macků - perkuse, zpěv,
  • Martina Hrbková - perkuse, zpěv, tužka a papír
  • Kamil Mazálek - kontrabas, zpěv
  • Jitka Buriánková - klávesy a jazzové harmonie

  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad