Santiniho tajemství


4.6.2017 | 16:00 | zámek Lázně Bělohrad

Edita AdlerováTento unikátní projekt je speciálně vytvořen k významnému výročí 340 let od narození Čecha italského původu Jana Blažeje Santiniho - Aichela, jednoho z největších géniů architektury všech dob.

 

 

 

 

 

V pořadu vystoupí mezzosopranistka Edita Adlerová, která bude celým pořadem také provádět. O vazbě Jana Blažeje Santiniho – Aichela na bělohradský zámek promluví ředitel památkového ústavu z Josefova ing. Jiří Balský.

Projekt je pod záštitou velvyslance Italské republiky v České republice, Jeho Excelence Aldo Amati a Jeho Eminence Miloslava kardinála Vlka, emeritního arcibiskupa pražského.

Dramaturgie koncertu se tematicky zaměřuje jak na dobu života Santiniho, tak výhradně na české a italské autory. Cílem je dotvořit atmosféru projektu a přiblížit posluchačům autenticitu nejen ducha doby kdy Santini žil, ale také použitím obou zpěvných jazyků – češtiny a italštiny v textech písní, demonstrovat a připomenout propojení jeho původu.

Charakteristikou jsou převážně díla duchovní, neboť je zde vzpomenuta výrazná religiozita díla mistra Santiniho. Z mnoha jeho sakrálních staveb jsou poutní kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie a Svatého Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory dokonce zapsané na seznamu UNESCO.

Program je moderovaný – text projektu je vytvořen ve spolupráci s předními odborníky a historiky – například panem Petrem Horou Hořejšem, autorem pořadu pro Český rozhlas „Toulky českou minulostí“. Mluvené vstupy jsou koncipovány do menších oddílů, které střídá hudba, která je v přímé návaznosti svou náladou či textem. Jedná se o prokomponovaný projekt. Cílem je připomenout nejen nejvýznamnější momenty ze Sanitního života, ale i jeho dílo v gotizujícím barokním stylu a tajemství čísel a tvarů, které se dá s hudbou dobře propojit.

Vzhledem k sakrálnímu charakteru skladeb je tento projekt vhodný do kostela, ale i do jiných prostor, jako jsou zámky, divadla, festivaly či koncertní sály spíše komornějšího charakteru.

Tento program je edukační a klade si za cíl připomenout obyvatelům měst, kde Santini působil, jak významný člověk žil a pracoval v jejich místě bydliště.



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad