Putování za vánoční hvězdou - divadelní vystoupení


11.12.2013 | 16:00 | Kulturní sál lázní

Městské kulturní středisko Lázně Bělohrad připravilo divadelní vystoupení pro děti - Putování za vánoční hvězdou v podání divadelního souboru KAPSA z Andělské Hory.

Předlohami našemu příběhu byly dvě podkrkonošské hry z 1. pol. 19. století a částečně i Zapadlí vlastenci K. V. Raise. Ovšem i tyto texty jsou opisy her ze století dřívějších, jejichž původ lze spatřovati snad již ve vánočních mysteriích ze 14. století, která se tehdy ještě hrála v kostelech. Někomu se může poněkud zastaralý jazyk zdát krkolomný, možná i pro dětské publikum náročný, ba i zbytečně květnatý. Ano, mohli bychom pochopitelně tento příběh převést do moderní mluvy, ale domníváme se, že by se tím z příběhu vytratila jeho poetičnost a taková ta pohádková předvánoční atmosféra. A to by byla přeci škoda. Jelikož Putování za vánoční hvězdou je adresováno především našim mladším a nejmladším divákům, pokládáme za nutné jim toto složité téma co nejvíce přiblížit a osvětlit. A přesto v něm ponechat právě ten pohádkový nádech dětské fantazie. Vyprávění o narození Ježíše Krista, o klanění tří králů i o příchodu pastýřů, ale hlavně vraždění neviňátek je řešeno velmi citlivě s ohledem na křehkou hranici dětského vnímání dobra a zla.

Celý pohádkový příběh se odehrává v bohaté dekoraci a kostýmech, které vycházejí z tradičních vánočních her. Činoherní příběh je doprovázen živým zpěvem koled českých, polských, slovenských, ale i rakouských, francouzských a španělských. 

Více o divadlu Kapsa



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad