Přišel čas vánoční - koncert


18.12.2016 | 17:00 | Kostel Všech svatých Lázně Bělohrad

Pěvecký sbor FoersterVánoční koncert smíšeného pěveckého sboru Foerster proběhne v Lázních Bělohradě v kostele Všech svatých 18. 12. od 17 hodin.

 

 

 

Přijďte na neobyčejný hudební zážitek, který Vám naladí tu pravou vánoční atmosféru.

Program koncertu naleznete v příloze.

O sboru

Smíšený pěvecký sbor Foerster, Jičín, který působí při jičínském Lepařově gymnáziu, vznikl před 20 lety z iniciativy Ivany Hanzlové. Během doby jeho existence měli možnost po boku jeho zakladatelky sbor řídit Jiří Vála (1995 – 1997), Karel Chutný (2003 – 2011) a po krátkou dobu v zastoupení Daniel Balatka (únor – duben 2012). Po ukončení sbormistrovské činnosti Ivany Hanzlové (červen 2014) převzala vedení Božena Maxiánová, která se sborem spolupracovala již od září roku 2013. První korepetitorkou byla Marie Chladová, nyní sbor doprovází Pavel Krčmárik. V současné době tvoří stále generačně pestrou členskou základnu třicet šest zpěváků.

Již od samého počátku sbor vyvíjí bohatou koncertní činnost, která není omezena dramaturgickým zaměřením ani jičínským regionem. Převážná část koncertů sice probíhá v nejbližším okolí, ale Foerster často účinkuje také za hranicemi okresu, a to na různých festivalech či společných koncertech spřátelených sborů, přičemž k navazování nových kontaktů přispívá také členství v Unii českých pěveckých sborů. Výsledky své práce prezentoval i v zahraničí, uskutečnil několik koncertních vystoupení na Slovensku, v Německu a Holandsku.

Během dvaceti let se sboru dostalo ocenění oficiálních – například „za kompaktní provedení a přednesení skladeb“ na hudebním festivalu ve Vlachově Březí, kde se umístil mezi prvními třemi sbory – či neoficiálních, a to zejména z úst profesionálů, s kterými často spolupracoval. Právě díky spolupráci s profesionálními umělci, tělesy a hudebními skladateli získával sbor cenné zkušenosti – například při provedení Michnovy Loutny české se souborem Musica Bohemica a Jaroslavem Krčkem, Bokovy Missy solemnis za řízení autora, Martinů Otvírání studánek s Janem Šťastným, členem Divadla Na Vinohradech, nebo při několikerém koncertním uvedení árií a sborů z českých a světových oper s Luisou Albrechtovou, Editou Adlerovou, Richardem Samkem, Miloslavem Pelikánem, Pavlem Vančurou a Vilémem Valkounem.



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad