Koncert Modlitba hudbou (300let)


30.4.2022 | 15:00 | Kostel Všech svatých Lázně Bělohrad

Modlitba hudbouMěstské kulturní středisko a Římskokatolická farnost Lázně Bělohrad vás srdečně zvou na oslavy 300 let od povýšení Bělohradu na městečko.
V rámci oslav se v sobotu 30. dubna můžete těšit na koncert s poetickým názvem Modlitba hudbou, který proběhne v kostele Všech svatých v Lázních Bělohradě od 15:30. Koncertu bude od 15:00 předcházet odhalení zasklené krycí desky patronátní krypty a odborný komentář historika PhDr. Jiřího Hrbka, Ph.D.

Modlitba hudbou - koncert duchovní hudby raně barokních autorů Giovanniho Gabrieli a jeho žáka Heinricha Schütze. Účinkují regionální soubory staré hudby EnRe Krkonošské Collegium Musicum
La Bilancetta. Řídí Vlastimil Kovář

Modlitba hudbou - vliv italské renesance aneb pocta Heinrichu Schützovi k 350. výročí úmrtí (1585-1672). Studium u italského skladatele vrcholné italské renesance Giovanni Gabrieliho ovlivnilo Heinricha Schütze a s ním i celou další generaci mnoha evropských raně barokních autorů. Tato efektní hudba je postavena na kontrastech mezi slavnostní pompézností díky dechovým nástrojům jakou jsou cink, pozoun či dulcian a pokornou meditativností houslí, viol da gamba nebo violonu. Silný emoční posluchačský zážitek z hudby umocňuje střídání menších ensemblů v prostoru a čase, který využívá chrámovou akustiku a architekturu. Italský vliv té doby byl patrný nejen v hudbě, ale také i v architektuře, v Čechách ho můžeme sledovat např. ve tvorbě architekta Jan Blažeje Santiniho-Aichela, Carlo Valmadiho a dalších.


Kdy: 30.4. od 15:00
Kde: kostel Všech svatých Lázně Bělohrad
Vstupné zdarma


Více k celé akci: na FB @mkslaznebelohrad nebo na www.lazne-belohrad.cz

 



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad